O PROJEKCIE

Skuteczna partycypacja publiczna NGO – partnerski projektu Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce i Stowarzyszenia Rozwoju Karier Doktorantów i Doktorów POLDOC ma na celu rozwój potencjału małopolskich organizacji pozarządowych w procesie stanowienia prawa. Stąd też projekt skierowany jest do przedstawicieli i przedstawicielek małopolskich NGO – członków, pracowników jak i wolontariuszy.
Diagnoza wykazała potrzeby edukacyjne przedstawicieli małopolskich NGO w obszarze rozwoju kompetencji niezbędnych do skutecznego uczestniczenia w procesie stanowienia prawa takie jak:
  •          kompleksowy rozwój wiedzy eksperckiej, prawniczej w różnych dziedzinach, niezbędnej do aktywnej partycypacji w pracach ciał dialogu społecznego i obywatelskiego
  •          wzrost wiedzy w zakresie procedur funkcjonowania ciał dialogu społecznego i obywatelskiego, praw i obowiązków NGO w procesie stanowienia prawa, praw i obowiązków  przedstawicieli administracji  publicznej w procesie stanowienia prawa
  •          rozwój umiejętności formułowania argumentów, stanowisk, opinii z wykorzystaniem wiedzy prawnej
  •          rozwój umiejętności reprezentowania szerszych grup społecznych środowiska
  •          rozwój postaw nastawionych na dialog oraz współpracę.

W projekcie „Skuteczna partycypacja publiczna NGO” zaplanowano 4 obszary zadaniowe odpowiadające 4 aspektom rozwoju kompetencji w zakresie skutecznej partycypacji w procesie stanowienia prawa tj.:
1. edukacja partycypacyjna - (TEORIA) nabycie i rozwój wiedzy z zakresu procesu legislacji w różnych dziedzinach prawa poprzez szkolenia, newsletter oraz podręcznik partycypacji publicznej
2. doświadczenie partycypacyjne - (EKSPERYMENT) ćwiczenia z zakresu uczestnictwa w różnych formach stanowienia prawa poprzez seminaria konsultacyjne
3. praktyka partycypacyjna - (PRAKTYKA) dostarczenie wiedzy, rozwiązań uczestnikom projektu w zakresie praktycznego uczestnictwa w procesie stanowienia prawa poprzez wsparcie w zakresie konsultacji społecznych i konsultacji prawnych
4. obserwacja procesu partycypacji - (REFLEKSJA) refleksja nad rozwiązaniami, formami uczestnictwa NGO w procesie stanowienia prawa, przekazywanie doświadczenia, szukanie lepszych rozwiązań poprzez udział w Akademii partycypacji publicznej.
Wszelkie działania będą realizowane na terenie Małopolski w okresie 30 miesięcy tj. do końca marca 2020r.

Projekt „Skuteczna partycypacja publiczna NGO” jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 2.16 Usprawnienie procesu stanowienia prawa (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój -PO WER).

Zapraszamy na szkolenie z zakresu kompetencji miękkich pt.: NGO jako lider społeczny. Wystąpienia publiczne i komunikacja, które odbędzie się w Krakowie, dnia 26.06.2019 (środa),w godz.: 9:30-16:45.

Zajęcia obejmą szereg zagadnień dotyczących efektywnej komunikacji i budowania postaw opartych na wzajemnym szacunku oraz otwartości na drugiego człowieka, a także na budowaniu społeczeństwa aktywnych i zaangażowanych obywateli

Zapraszamy na szkolenie pt. „Prawo pracy – zmiany w prawie”, do Skawiny dnia 18.06.2019

Szkolenie jest bezpłatne i skierowane do członków, wolontariuszy i pracowników małopolskich NGO.

Zapraszamy do wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu „Praktyczne aspekty bezpieczeństwa w korzystaniu z narzędzi IT – regulacje prawne dla NGO”. Szkolenie ma charakter praktyczny (praca przy komputerach).

Projekty: