O PROJEKCIE

Skuteczna partycypacja publiczna NGO – partnerski projektu Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce i Stowarzyszenia Rozwoju Karier Doktorantów i Doktorów POLDOC ma na celu rozwój potencjału małopolskich organizacji pozarządowych w procesie stanowienia prawa. Stąd też projekt skierowany jest do przedstawicieli i przedstawicielek małopolskich NGO – członków, pracowników jak i wolontariuszy.
Diagnoza wykazała potrzeby edukacyjne przedstawicieli małopolskich NGO w obszarze rozwoju kompetencji niezbędnych do skutecznego uczestniczenia w procesie stanowienia prawa takie jak:
  •          kompleksowy rozwój wiedzy eksperckiej, prawniczej w różnych dziedzinach, niezbędnej do aktywnej partycypacji w pracach ciał dialogu społecznego i obywatelskiego
  •          wzrost wiedzy w zakresie procedur funkcjonowania ciał dialogu społecznego i obywatelskiego, praw i obowiązków NGO w procesie stanowienia prawa, praw i obowiązków  przedstawicieli administracji  publicznej w procesie stanowienia prawa
  •          rozwój umiejętności formułowania argumentów, stanowisk, opinii z wykorzystaniem wiedzy prawnej
  •          rozwój umiejętności reprezentowania szerszych grup społecznych środowiska
  •          rozwój postaw nastawionych na dialog oraz współpracę.

W projekcie „Skuteczna partycypacja publiczna NGO” zaplanowano 4 obszary zadaniowe odpowiadające 4 aspektom rozwoju kompetencji w zakresie skutecznej partycypacji w procesie stanowienia prawa tj.:
1. edukacja partycypacyjna - (TEORIA) nabycie i rozwój wiedzy z zakresu procesu legislacji w różnych dziedzinach prawa poprzez szkolenia, newsletter oraz podręcznik partycypacji publicznej
2. doświadczenie partycypacyjne - (EKSPERYMENT) ćwiczenia z zakresu uczestnictwa w różnych formach stanowienia prawa poprzez seminaria konsultacyjne
3. praktyka partycypacyjna - (PRAKTYKA) dostarczenie wiedzy, rozwiązań uczestnikom projektu w zakresie praktycznego uczestnictwa w procesie stanowienia prawa poprzez wsparcie w zakresie konsultacji społecznych i konsultacji prawnych
4. obserwacja procesu partycypacji - (REFLEKSJA) refleksja nad rozwiązaniami, formami uczestnictwa NGO w procesie stanowienia prawa, przekazywanie doświadczenia, szukanie lepszych rozwiązań poprzez udział w Akademii partycypacji publicznej.
Wszelkie działania będą realizowane na terenie Małopolski w okresie 30 miesięcy tj. do końca marca 2020r.

Projekt „Skuteczna partycypacja publiczna NGO” jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 2.16 Usprawnienie procesu stanowienia prawa (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój -PO WER).

Praca w NGO wiąże się z odpowiedzialnością prawną zarówno przed członkami swojej organizacji, jak i przed grantodawcą czy urzędem skarbowym. Sama odpowiedzialność wynika również z obowiązków wynikających z prawa pracy i prowadzenia rachunkowości.

O rodzajach odpowiedzialności członków zarządu i komisji rewizyjnej dowiecie się Państwo podczas seminarium w Chrzanowie 28.08. w godz.: 16:00-19:15.
Zapraszamy.

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce oraz Stowarzyszenie Rozwoju Karier Doktorantów i Doktorów Poldoc zapraszają na konferencję - Akademię Partycypacji Publicznej, która odbędzie się 20-22.08.2019 r. w samej stolicy polskich Tatr – Zakopanem (hotel Rezydencja Korona Tatr****).

Przedstawicieli małopolskich organizacji pozarządowych zapraszamy na bezpłatne szkolenie "Sztuka prowadzenia spotkań. Autorytet, wizerunek i skuteczność lidera".

Uczestnicy nauczą się prowadzić różnorodne spotkania tak, by osiągać zamierzone cele oraz wywierać pozytywny, szeroki wpływ społeczny. Dzięki ćwiczeniom dowiedzą się jak budować autorytet i efektywnie komunikować, tak, by świadomie kształtować swój wizerunek oraz trwale wzmacniać siebie i współpracowników.

Termin: 24 lipca 2019 r.; godz. 11.00-14.15

Miejsce: ul. Żułowska 51, Kraków